Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

Bonenklont met rookspek
Het is ook een traditionele Groningse nieuwjaarsstamppot.
 
 
ingredienten bonenklont:

4 (varkens) saucijsjes van goede kwaliteit
200 gram witte bonen (of gebruik als je makkelijk wilt doen bonen uit blik)
450 gram snijbonen(als je geen verse kunt krijgen neem dan diepvries)
200 gram spekreepjes
kilo geschilde aardappelen in stukken

bonenklont met rookspek en saucijsjes 4 personen

voorbereiden.

Zet de witte bonen een etmaal in de week.
bereiding

Kook de bonen de volgende dag in het weekvocht in 1 uur zachtjes gaar. Niet te hard laten koken anders koken ze kapot. Als je bonen uit een pot gebruikt, hoef je niets voor te bereiden.
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze samen met de dobbelsteentjes rookspek in een ruime pan. Giet er zoveel water bij dat alles net onder staat. Leg de snijbonen erop. Laat alles zachtjes in 30 minuten gaar koken. Als je diepvries snijbonen gebruikt kun je die na 20 minuten toevoegen. Giet het overtollige kookvocht af vang dit op en zet apart.
Stamp aardappelen, rookspek en snijbonen door elkaar. Schep nu voorzichtig de uitgelekte witte bonen er door. De stamppot moet lekker smeuïg zijn. Voeg eventueel wat van het opgevangen kookvocht toe.
Laat alles goed warm worden en breng de stamppot zorgvuldig op smaak met zout en peper. Wees voorzichtig met doorscheppen om de bonen heel te houden.
Gril nu de saucijsjes in 15 minuten in de grillpan.

Seveer de bonenklont met de gegrilde saucijsjes erop.